shutterstock_97394342

Vaatafwijkingen

Bij Total Skin Clinic kunt u terecht voor de behandeling van verschillende soorten vaatafwijkingen. Hieronder beschrijven wij drie typen vaatafwijkingen (couperose, spider naevus en rosacea) met uitleg over potentiële behandelingen.

Couperose

Couperose kenmerkt zich door de aanwezigheid van vele kleine gesprongen bloedvaatjes in het gezicht en / of het decolleté. Dit verschijnsel komt over het algemeen vaker voor bij vrouwen en bij mensen met een blanke huid. Couperose ontstaat door diverse oorzaken, waaronder erfelijkheid, alcoholgebruik, roken en temperatuurschommelingen.

Couperose kan behandeld worden door middel van coagulatie, licht- of lasertherapie en camouflagetherapie. Afhankelijk van uw wensen en de ernst van de couperose wordt de juiste behandelmethode gekozen.

Voor alle behandelingen van couperose geldt echter dat we niet kunnen voorkomen dat in de toekomst nieuwe vaatjes zichtbaar worden. Aan de hand van een aantal leefregels kunt u wel de kans hierop verkleinen. Zo is het verstandig om langdurige blootstelling aan de zon te voorkomen, saunabezoek te vermijden en niet te roken.

Spider Naevus (spinnetje)

Een spider naevus is een plaatselijke verwijding van een klein huidvaatje. Het ziet eruit als een kleine rode stip met kleine uitlopers (zoals een spin). Het wordt veelal gezien bij zwangere vrouwen, maar is iets van alle leeftijden en komt bij zowel mannen als vrouwen voor. Het is mogelijk dat ze vanzelf weer verdwijnen. Een spider is onschuldig en zal nooit kwaadaardig worden, maar is vaak cosmetisch gezien wel storend.

Spinnetjes kunnen worden verwijderd d.m.v. lasertherapie of coagulatie.

Rosacea

Rosacea is een chronische huidaandoening die gekenmerkt wordt door een rood verkleurde huid in met name het gebied rond de neus en wangen. Er zijn gesprongen bloedvaatjes zichtbaar, maar vaak ook rode bultjes en puistjes. De meeste patiënten die rosacea hebben denken dat ze ‘gewoon’ last hebben van acne. Dit komt met name door de aanwezigheid van de pukkeltjes in het aangedane gebied. Rosacea heeft echter niets met acne te maken. Alhoewel de exacte oorzaak van rosacea niet bekend is, bestaan er wel veel theorieën over de ontstaanswijze. De volgende factoren spelen hierbij een rol:

–  Alcohol en bepaalde voedingsmiddelen
–  Sommige (vaatverwijdende) geneesmiddelen
–  Overgevoeligheid (voor bijvoorbeeld huidverzorgingsproducten)
–  Stress
–  Hormonen

Rosacea kan worden behandeld door middel van zowel licht- als lasertherapieën. Behandeling van rosacea door middel van roodlichttherapie is gericht op het kalmeren van de aangetaste huidgebieden met als resultaat een vermindering van de roodheid. Lasertherapie verwijdert de gesprongen bloedvaatjes waardoor eveneens een vermindering van de roodheid optreedt. Omdat rosacea niet genezen kan worden, moet men er rekening mee houden dat herhaling van behandelingen noodzakelijk is. Rosacea kan op lange termijn vanzelf in ernst afnemen.

Start typing and press Enter to search