Haaruitval/kaalheid Medicatie Ouder worden Verkeerde verzorging Stress

Wordt je haar steeds dunner, krijg je diepere inhammen of een steeds dunner wordende kruin? En dit maakt je onzeker en ongelukkig! je wilt geen haar transplantatie dan:

Haaruitval

Haaruitval: Wat is het en waarom gebeurt het?
Iedereen verliest dagelijks tussen de 100 en 120 haren. Dit is normaal omdat er ook constant nieuwe haren groeien. Soms kan het voorkomen dat je voor een tijdje meer haar verliest dan normaal. Dit kan leiden tot dunner wordend haar of zelfs kale plekken op je hoofd. Haaruitval komt vaak voor naarmate je ouder wordt, maar kan ook veroorzaakt worden door stress, medicatie, hormonale veranderingen of het gebruik van bepaalde haarproducten. Dit kan leiden tot gevoelens van onzekerheid en somberheid.
Haaruitval kan verschillende vormen aannemen en verschillende oorzaken hebben:
Normale haaruitval
Bij normale haaruitval verlies je niet meer dan 120 haren per dag en ontstaan er geen kale plekken. Omdat je lichaam voortdurend nieuw haar produceert, kan het zijn dat je haar langzaam dunner wordt naarmate je ouder wordt. Dit is een natuurlijk proces.
Veel haaruitval
Bij veel haaruitval verlies je meer dan 120 haren per dag, wat kan leiden tot dunner wordend haar en/of kale plekken. Dit kan veroorzaakt worden door factoren zoals stress, koorts, ondergewicht, een tekort aan ijzer, een bevalling, ziekte, operatie of het gebruik van verkeerde shampoo of haarverzorgingsproducten. Het is belangrijk om deze factoren te controleren en zo nodig aan te passen om haaruitval te verminderen.

Het verschil tussen mannen en vrouwen:

Mannen die kaal worden
Wat gebeurt er als je kaal wordt?
Het proces van kaal worden verloopt meestal geleidelijk en volgt vaak deze stappen:
 1. De voorkant van je hoofd wordt steeds kaler.
 2. Je ontwikkelt kale plekken aan de zijkanten van je voorhoofd, wat resulteert in diepe inhammen.
 3. Ook de bovenkant van je hoofd (de kruin) wordt kaal.
 4. De kale plekken op je hoofd worden steeds groter.
 5. Er blijft meestal een krans van haar op je achterhoofd over.
Het proces van kaal worden kan vele jaren duren. In de gebieden die kaal worden, kunnen aanvankelijk dunne, korte haartjes verschijnen. Dit is de fase waarin behandelingen zoals HAARGROEISTIMULATIE kunnen helpen om verdere haaruitval tegen te gaan en haargroei te stimuleren. Pas na deze fase worden de plekken echt kaal. Deze kale plekken worden geleidelijk groter en het haar groeit nooit meer terug. De hoofdhuid ziet er normaal uit en er is geen sprake van jeuk of pijn.
Vrouwen die kaal worden
Wat gebeurt er als je kaal wordt?
Naarmate vrouwen ouder worden, neemt de kans op kaalheid toe. Dit kan zich manifesteren als het geleidelijk dunner worden van het haar over het hele hoofd.
In sommige gevallen kan kaalheid bij vrouwen een specifiek patroon volgen, bekend als alopecia androgenetica. Als dit bij jou het geval is, zul je waarschijnlijk het volgende merken:
 1. Het haar aan de voorkant van je hoofd blijft meestal behouden.
 2. Het haar in het midden van je hoofd wordt dunner, waardoor de huid van je hoofd door je haar heen zichtbaar wordt.
 3. Vaak blijft er nog dun haar op je hoofd aanwezig zonder dat er echte kale plekken zichtbaar zijn.
 4. Net als bij mannen, is er geen jeuk of pijn aan de hoofdhuid en verloopt het proces van kaal worden langzaam en geleidelijk over vele jaren. Ook groeit het haar niet meer terug.
Dit zijn de algemene kenmerken van kaalheid bij zowel mannen als vrouwen, maar het kan variëren van persoon tot persoon.

Kaalheid met een bijzondere reden:

Kaal worden door bijzondere oorzaken
Jonge kaalheid: Het komt vaak voor dat mensen in dezelfde familie op jonge leeftijd kaal worden. Dit kan genetisch bepaald zijn of te maken hebben met andere bijzondere oorzaken.
Alopecia areata: Plotseling kunnen er één of meerdere kale plekken op je hoofd ontstaan. Soms gebeurt dit ook op andere delen van het lichaam zoals de wenkbrauwen, baard of schaamstreek. Deze plekken hebben meestal een ronde of ovale vorm.
Haaruitval door medicijnen: Sommige medicijnen kunnen haaruitval veroorzaken als bijwerking.
Chemotherapie: Tijdens chemotherapie kan het haar op zowel het hoofd als de rest van het lichaam snel uitvallen.
PCOS (Polycysteus ovariumsyndroom): Dit is een hormonale aandoening die haaruitval op het hoofd kan veroorzaken, maar ook ongewenste haargroei op bijvoorbeeld het gezicht.
Hoofdschimmel: Bij hoofdschimmel ontstaan er plekken met schilfers op de hoofdhuid. Dit kan leiden tot haaruitval doordat de haren afbreken.
Syfilis: Syfilis is een seksueel overdraagbare infectieziekte. Enkele weken na de infectie kunnen er kale plekken op de hoofdhuid ontstaan.
Trichotillomania: Dit is een psychische aandoening waarbij mensen hun eigen haar uittrekken, voornamelijk op het hoofd.
Strakke kapsels of hoofddeksels: Haar kan uitvallen als het te strak wordt vastgebonden, bijvoorbeeld in een strakke knot of vlecht, door het dragen van haarspelden of hair-extensions. Ook strakke hoofddeksels zoals hoofddoeken of tulbanden kunnen haaruitval veroorzaken.
Deze verschillende oorzaken kunnen leiden tot haarverlies op verschillende manieren, en het is belangrijk om te begrijpen dat kaalheid niet altijd alleen veroorzaakt wordt door genetische factoren.

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

Bij Total Skin Clinic maken we gebruik van twee technieken om haaruitval en kaalheid aan te pakken: de TED (ultrasound met haargroeibooster) en de Dermalux LED. Bij voorkeur combineren we beide technieken voor een optimaal resultaat.
Klik gerust op bovenstaande behandelingen voor meer informatie.

Belangrijke tips voor beter haar:

 1. Eet een uitgebalanceerd dieet: Zorg ervoor dat je voeding rijk is aan essentiële voedingsstoffen zoals ijzer, proteïne, vitamine A, C, D en E, evenals omega-3 vetzuren. Deze voedingsstoffen spelen een cruciale rol bij de gezondheid van je haar.
 2. Vermijd stress: Stress kan haaruitval verergeren, dus het is belangrijk om stress te verminderen door middel van ontspanningstechnieken zoals meditatie, yoga, of simpelweg het nemen van voldoende rust.
 3. Gebruik milde haarverzorgingsproducten: Vermijd agressieve chemicaliën in haarverzorgingsproducten en kies voor milde shampoos en conditioners die je haar en hoofdhuid niet irriteren.  “Kies voor een shampoo van de kapper of onze shampoo tegen haaruitval”
 4. Beperk hitte en styling: Verminder het gebruik van hete stylingtools zoals föhns, stijltangen en krultangen, omdat hitte schade aan je haar kan veroorzaken en haaruitval kan bevorderen. Probeer je haar natuurlijk te laten drogen zo vaak mogelijk en gebruik hittebeschermende sprays als je stylingtools moet gebruiken.
 5. Zorg goed voor je hoofdhuid: Een gezonde hoofdhuid is essentieel voor gezond haar. Regelmatig reinigen en hydrateren van je hoofdhuid helpt om haaruitval te verminderen. Probeer ook regelmatig een hoofdmassage te geven om de bloedcirculatie te verbeteren en de haargroei te stimuleren.
Ben lief voor jezelf

Laat je huid onze 'zorg' zijn.

Total skin Clinic

Call Now Button
× whatsapp met ons.