
Littekensbehandeling bij Total Skin Clinic
Bijna iedereen heeft wel een litteken, hetzij littekens als gevolg van acne, trauma of littekens na een operatie. Bij Total Skin Clinic kunt u terecht voor behandeling van diverse littekens, welke wij hieronder kort zullen toelichten.
In het kort
- En litteken is een blijvend zichbare afwijking van de huid, die overblijft na genezing van een wond.
- Een litteken wordt gevormd na een diepe beschadeging van de huid, door een ongeval of operatie.
- Er zij verschillende factoren die invloed hebben op de Littekenvorming, waaronder de vorm en de grootte van de wond
- We kennen vier vormen van abnormale littekens, waaronder hypertrofische, atrofische en keloïd littekens
- Een litteken kun je laten behandelen met niet-operatieve methodes, zoals Hybrid-laser.
- Je kunt een litteken verzorgen door onder andere de wond schoon te houden en onder de medische LED de dermalux te gaan.
Veel voorkomende littekens
- Littekens in het gezicht. Een snee op je kin o in je wenkbrauw na een vervelende val, of putjes in je wagen van puistjes. Littekens in het gezicht zijn heel vervelend en vaak zichtbaar. Hierdoor kunnen mensen vaak onzeker worden.
- Littekens na een acne. Ontstaan door ontstekingen, maar ook verkeerde cosmetica/of verkeerd schoonmaken.
- Littekens door de waterpokken. bijna iedereen heeft deze kinderen ziekte wel gehad . de waterpokken laten vaak putjes achter in de huid, je kunt ze vergelijken met acne littekens.
- Litteken na een keizersnede. Een keizersnede is een ingrijpende buikoperatie. Het litteken is in het begin rood en opgezet. dit is het moment om er mee aan de slag te gaan om het herstel mooier te laten verlopen. Ook kan het pijn verlichtend werken.
- litteken door een brandwond: Bij een verbranding waarbij blaren ontstaan, is het risico op littekenweefsel vaak aanwezig. Door meteen na de verbranding te behandelen met der dermalux onze medische LED kun je litteken weefsel zoveel mogelijk beperken en zal je herstel 2 keer zo snel verlopen dan normaal. ook hier werkt het zeker ook pijn verlichtend.
Hoe ontstaan littekens?
Om te kunnen begrijpen hoe een litteken ontstaat, is het belangrijk iets te weten over het verloop van wondgenezing.
Een wond geneest in drie fasen. De ontstekingsfase duurt één tot vier dagen vanaf het ontstaan van de wond. Tijdens deze fase reinigt het lichaam de wond en begint de eigenlijke wondgenezing waarbij littekenweefsel en collagene vezels worden aangemaakt. De regeneratiefase duurt van de vierde tot de eenentwintigste dag. Bloedvaatjes, collagene vezels, lymfevaatjes en zenuwen gaan zich in deze fase herstellen. De rijpingsfase begint de eenentwintigste dag en kan een jaar (of langer) duren. In deze fase ontstaat er een evenwicht tussen de aanmaak en afbraak van collagene vezels. Het litteken wordt minder rood, oppervlakkiger en soepeler.
Littekens ontstaan als de wondgenezing wordt verstoord. Zo’n verstoring kan verschillende oorzaken hebben, zoals een infectie, een slechte algehele conditie of een slechte doorbloeding van het wondgebied. Bovendien genezen wonden op sommige plaatsen van het lichaam moeilijk.
Welke factoren zijn van invloed op het littekenvorming.
Er zijn verschillende factoren die invloed hebben
Er zijn verschillende factoren die van invloed zijn op de littekenvorming, waaronder:
- De genezing van de huid. Een jonge huid geneest sneller dan een verouderde huid. En jonge huid heeft het voordeel dat wonden sneller genezen, maar er bestaat wel een kans dat er teveel nieuwe huid wordt gevormd. Het litteken wordt hierdoor groter en dikker.
- De plaats en de vorm van het litteken spelen vaak mee bij de genezing. Littekens die op beweeglijke en gespierde lichaamsdelen liggen, zoals schouders, rekken sneller uit. Het litteken wordt hierdoor wijder en valt meer op.
- Sommige mensen hebben ook aanleg voor een bepaald type litteken.Zo hebben mensen met een gekleurde huid een verhoogd risico op het ontwikkelen van abnormale littekens, zoals keloïd.
- Wond genezing verloopt over het algemeen normaal, maar wanner er een bacterie bij de wond komt, wordt de kans op een abnormaal litteken groter.
Welke soorten littekens zijn er?
We onderscheiden ‘gewone’ littekens, atrofische littekens, hypertrofische littekens en keloïdale littekens. Bij de meeste mensen geneest een wondje normaal. Er blijft dan een ‘gewoon’ litteken over in de vorm van een smal streepje. Dit streepje kan wit van kleur worden of juist donkerder dan de normale huidskleur. Bij atrofische littekens is de huid onder het litteken afgenomen. Het litteken is vaak erg dun en ingetrokken. Hypertrofische littekens zijn brede, roze littekens. Bij een hypertrofisch litteken is te veel collageen weefsel gevormd. Een hypertrofisch litteken ligt boven de huid. Keloïdale littekens zijn te vergelijken met hypertrofische littekens maar ze groeien over de grenzen van het wondgebied heen. Keloïdale littekens ontstaan veelal na een trauma en komen meer dan gemiddeld voor bij negroïde mensen.
Wat kunnen wij voor u betekenen?
Wij kunnen de problemen behandelen die zich kunnen voordoen bij een litteken: hypertrofie (collageenophoping), roodheid, pijn, jeuk, verkleuring, verharding, verkleving, slechte doorbloeding, bewegingsbeperking en oedeem (vochtophoping). Hiervoor gebruiken wij de volgende methoden:
– Met behulp van een koudlaser/ Dermalux led fototherapie kunnen we wondgenezing mooier laten verlopen, waardoor er minder littekenvorming zal plaats vinden. Ook en liefs meteen na een ingreep. ( mag ook als er nog hechtingen aanwezig zijn)
– Met behulp van coagulatie/ laser kunnen wij zowel atrofische als hypertrofische littekens verbeteren.
– Met behulp van de hybrid laser en de Dye-vl kunnen we de structuur en de kleur van het litteken verbeteren.
– Peeling. Hierbij wordt het bovenste laagje dode cellen verwijderd. Dat zorgt voor afvlakking van het litteken.