shutterstock_97199354

Pigmentstoornissen

Bij Total Skin Clinic kunt u terecht voor behandeling van diverse pigmentstoornissen. Op deze pagina beschrijven wij enkele veel voorkomende vormen van pigmentstoornissen, en hoe deze door ons behandeld kunnen worden.

Lentigo (ouderdomsvlek) 

Een lentigo is een zeer vaak voorkomende en goedaardige bruingekleurde huidafwijking die optreedt bij mensen vanaf middelbare leeftijd. De lentigo, ook wel ouderdomsvlek of levervlek genoemd, komt met name voor op het gelaat en op handruggen bij mensen met een licht huidtype die veel blootstaan aan zonlicht.

Onze specialist kan deze ouderdomsvlekken behandelen, d.m.v. coagulatie, laser en peelings. De behandeling is afhankelijk van kleur een structuur van de vlek. Onze specialisten zijn opgeleid om huidafwijkingen te herkennen. Als het een afwijkende huid afwijking is of bij twijfel verwijzen wij door naar een arts.

Melasma (zwangerschapsmasker)

Een melasma is een goedaardige bruine verkleuring in het gelaat bij vrouwen die zwanger zijn of de pil gebruiken. Melasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd, komt met name voor op het voorhoofd, de jukbeenderen, de bovenlip en de kin. Het is een onschuldige huidafwijking die vaak na de bevalling ook weer kan verdwijnen. Helaas is die niet altijd het geval en zal de melasma behandeld moeten worden.

Een behandeling zou kunnen bestaan uit Dermalux led fototherapie of chemische Peelings.  Met als doel het aanwezige pigment te verminderen. Ter voorkoming van melasma is het belangrijk om de huid te blijven beschermen tegen de zon met een hoge zonbeschermingsfactor (sof 50 plus) en producten te gebruiken om pigment te verminderen, maar ook om ze te voorkomen.

PIH (post inflammatory hyperpigmentatie)

Post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) is een goedaardige rode tot bruine verkleuring van de huid. Het komt voor op plaatsen waar een ontsteking heeft plaatsgevonden, zoals acne of eczeem. Mensen met een donker huidtype hebben een grotere kans op het ontwikkelen van PIH. Nadat de ontsteking is verdwenen, kan de verkleuring zeer langzaam wegtrekken, maar dit is lang niet altijd het geval. PIH van de donkere huid is lastiger te behandelen in verband met het verhoogde risico op pigmentverschuivingen in de omliggende huid.

Behandeling van PIH zou kunnen bestaan uit chemische Peelings,  Dermalux led fototherapie en lasertherapie. Bij deze vorm van hyperpigmentatie is dagelijkse zonbescherming(spf 50+) tevens erg belangrijk.

Vitiligo  

Vitiligo is een onschuldige witverkleuring van huid en haren, met name op het gezicht, de handen en de schaamstreek. Door het verdwijnen van pigmentcellen in de huid, verliezen huid en haren hun kleur. Vitiligo is een familiaire auto-immuunziekte, die kan ontstaan bij mensen van elke leeftijd of huidskleur. Het immuunsysteem valt hierbij lichaamseigen weefsels aan.

Behandeling is niet noodzakelijk en geeft vaak ook geen volledig herstel. Voorbeelden van behandeling zijn hormooncrèmes (corticosteroïden), lichttherapie (PUVA en UVB) of camouflage. Goede zonbescherming is noodzakelijk vanwege het gebrek aan pigment in de huid. Wij kunnen helpen d.m.v. Camouflagetherapie waarbij zeer goed dekkende camouflagecrème wordt gebruikt, om het minder zichtbaar te laten zijn.

Naevus (moedervlek) 

Een naevus, oftewel moedervlek, is een goedaardige en soms verheven vlek op de huid die licht tot donker van kleur is. Goedaardige naevi (moedervlekken) kunnen met coagulatie, ofmet (yag)laser, verwijderen. Maar ook met peelings worden mooie resultaten behaald. Onze specialisten zijn opgeleid om huidafwijkingen te herkennen, als de moedervlek afwijkend is of bij twijfel zullen we  altijd doorverwijzen naar een arts.

0

Start typing and press Enter to search

Call Now Button