b363aa47-dd90-4537-b18e-349839dfbf24_1_201_a
edcd6d4e-d7a1-4755-b660-aa03be25a801_1_201_a

Acne

Acne wat is het en waar komt het vandaan:

De precieze oorzaak van acne is nog steeds niet geheel bekend. Duidelijk is wel dat het ontstaat door een combinatie van factoren die onderling elkaar versterken. De relatie met hormonen is hierbij onmiskenbaar. De vier belangrijkste factoren zijn:

  • Toegenomen talgproductie (bij mensen met acne zijn de talgklieren vergroot en produceren ze meer talg)
  • Kolonisatie met Propionibacterium acnes (aanwezigheid van bacteriën in het haarzakje)
  • Stoornissen in het afschilferen van de huid.
  • Activatie van pro-inflammatoire signaalmoleculen in de huid (het vrijkomen van stoffen die een ontsteking veroorzaken.

Impact:

Ongeveer 85% van de mensen krijgt in zijn leven te maken met acne, meestal onder invloed van de aan maak van geslachtshormonen tijdens de pubertijd. Ongeveer 12 % van de mannen en 3% van de vrouwen houdt tot in de volwassen leeftijd last van acne.

Soorten Acne

Acne Vulgaris

Is een van de meest voorkomende acne. Het zijn ontstekingen van de talgkliertjes in de huid. Hierdoor ontstaan mee-eters, puistjes of pukkels op met name de rug en het gezicht. Acne komt vooral voor tussen het 14e en 25e levensjaar, de periode waarin de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat. Erfelijkheid, medicijngebruik en cosmetica kunnen ook een rol spelen bij het ontstaan van acne. Ernstige acne kan littekens tot gevolg hebben.

Acne comedonica

Bij deze vorm van acne zijn er voornamelijk mee-eters (comedonen) aanwezig. we onderscheiden hierin twee soorten de gesloten mee-eter ofwel de white-heads en de open mee-eter wel de black heads. De kleur komt door het pigment wat in de black-head aanwezig is. De white-head zit gesloten onder de huid en z lichtgeel tot wit van kleur, als deze niet verwijderd worden op de juiste manier kunnen zich deze ontwikkelen tot een puistje. Vaak liggen ze ook iets dieper in de huid waardoor ze niet meteen zichtbaar zijn. Acne comedonica komt vaak voor in het gezicht, op de borst, rug en schouders.

 

Hoe ziet een behandeling eruit

Na te starten met een intake gesprek en een huidanalyse, wordt bepaald welke manier van behandelen het beste is. Iedereen is uniek en zo ook de aanpak van een acne. Een behandeling bestaat uit een dieptereiniging en vaak gecombineerd met een peel, waarbij wordt gekeken wat op wat op dat moment nodig is. Hierbij houden we rekening met evt met het gebruik van medicatie van huisarts of dermatoloog.

 

wat kun je zelf doen:

Om alles uit de behandeling te halen is het van belang om ook thuis je huid op een correcte manier goed  verzorgd met de juiste producten. natuurlijk gaan we je uitleggen hoe je dat doet en welke producten geschikt zijn.

De basis van deze producten is een goede reiniger, en een een crème die je huid rustiger maakt, maar niet uitdroogt. En ook een peeling voor thuis kan geadviseerd worden https://youtu.be/YcOkkHhXWag

Vergoeding

Acne en acne littekens is vaak een onderdeel die door uw zorgverzekeraar ondersteund worden.  controleer uw polis of u recht heeft op een vergoeding voor deze behandeling.

0

Start typing and press Enter to search

Call Now Button