Blog #3 Mariolein: “Gezond bruin is niet lelijk”

 In Blog

Begin vorige eeuw was een melkwitte huid een must, vijftig jaar later vierden de zonnestudio’s hoogtijdagen. Ook ik heb me hieraan overgegeven. Wist ik veel. Gelukkig heb ik wel van kinds af aan meegekregen dat overdaad schaadt. Dus ik heb er nooit een wortelbruine, rimpelige kunstkop aan overgehouden. Maar desalniettemin; er lopen nu inmiddels enkele generaties rond waarbij de huid toch aardige klappen heeft gehad.

Mijn partner, van nature gezegend met een donkere huid, heeft het afgelopen jaar al twee maal een melanoom weg moeten laten halen. Door zijn werk als vrachtpiloot vertoeft hij vaak in warmere oorden. Bruin worden en blijven was altijd een must. Tot verleden jaar. Nu kan alleen nog maar aan ‘damage control’ worden gedaan. Dus niet vol in de zon, in de zomer en winter een zonnecrème op en vervolgens maar hopen dat er niet meer plekken ontstaan.

Terwijl hun papa donker is van nature, zijn mijn kinderen melkwit. Dit vinden ze niet echt ‘chill’ maar dankzij papa hebben ze hun lesje geleerd; voorkomen is beter dan genezen. Vroeger kreeg ik vaak te horen dat ik mijn kinderen eens in de zon moest laten omdat ze zo wit waren. Nou ik ben blij dat ik dat aan mijn laars heb gelapt. Wat is er mis met welke huidskleur dan ook, zijn we niet allemaal mooi geboren?

Blijft natuurlijk dat sommige jurkjes leuker staan met een beetje kleur. Aangezien ik geen zin heb om als een oude auto voor een remake in een spuitcabine te staan heb ik besloten om mijzelf te sprayen. Nou dat heb ik geweten. Maakt niet uit hoe duur het spuitbusje is, als je niet weet hoe het moet, lijk je achteraf meer op een panter dan op een vrouw met ‘sunkissed tan’.

Omdat ik er liever niet als een oude ‘cougar’ bijloop heb ik dus maar wat advies gevraagd bij, je raadt het al: Sandra. Nu weet ik dat ik eerst moet zorgen dat mijn huid goed gehydrateerd is en dat ik altijd een crème met zonnefactor op moet doen. Pas daarna moet de spray er op. Niet zo’n goede spuiter? Dan kun je ook werken met druppels zelfbruiner die je in je gangbare crème doet. Of je doet wat op een speciaal hiervoor gemaakte handschoen waarmee je het vervolgens op je velletje uitsmeert.

Ik wist vroeger niet beter, maar ik ben blij dat ik mijn dochter en zoon voor een kapotte huid en voor huidkanker kan behoeden. Zegt het voort, zegt het voort.

Groetjes, en geniet van de (na)zomer,

Mariolein

Recent Posts

Leave a Comment

0

Start typing and press Enter to search

Call Now Button