Voorbeelden van pigmentstoornissen

Een lentigo is een zeer vaak voorkomende en goedaardige bruingekleurde huidafwijking die optreedt bij mensen vanaf middelbare tot tijd. De lentigo, ook wel ouderdomsvlek of levervlek genoemd, komt met name voor op het gelaat en op handruggen bij mensen met een licht huidtype die veel blootstaan aan zonlicht. In enkele gevallen kan een lentigo zich kwaadaardig ontwikkelen (huidkanker). In dat geval wordt de vorm en de kleur van de vlekjes grilliger. Behandeling is dan noodzakelijk. Ga dus naar de huisarts als een vlekje verandert van grootte of kleur of wanneer het klachten geeft.

shutterstock_97199354

Pigment is een kleurstof die ook wel melanine wordt genoemd. Het geeft kleur aan je haren, de iris van je oog en aan je huid

Wat kunnen wij voor u betekenen?

De huidtherapeut kan deze ouderdomsvlekken bijvoorbeeld met licht- en of lasertherapie behandelen, maar ook met coagulatie en peelings worden mooie resultaten behaald.

Melasma is een goedaardige bruine verkleuring in het gelaat bij vrouwen die zwanger zijn of de pil gebruiken. Melasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd, komt met name voor op het voorhoofd, de jukbeenderen, de bovenlip en de kin.
Het is een onschuldige huidafwijking die vaak na de bevalling weer verdwijnt. Behandeling is niet noodzakelijk, maar zou kunnen bestaan uit blekende crèmes, chemische peelings of lasertherapie.
Als een vrouw eenmaal melasma heeft gehad, is de kans groot dat het zich onder invloed van een zwangerschap, pilgebruik of zonlicht opnieuw kan ontwikkelen. Belangrijk is om de huid tegen de zon te blijven beschermen met een hoge zonbeschermingsfactor.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Als een melasma niet geleidelijk aan verdwijnt, of niet snel genoeg verdwijnt, kan een behandeling nuttig zijn. De behandelaar kan door middel van laser, , peelings of camouflage het aanwezige pigment verminderen en/of camoufleren.
PIH is een goedaardige rode tot bruine verkleuring van de huid op plaatsen waar een ontsteking heeft plaatsgevonden, zoals acne of eczeem. Mensen met een donker huidtype hebben een grotere kans op het ontwikkelen van PIH.
Nadat de ontsteking is verdwenen kan de verkleuring zeer langzaam wegtrekken, maar dit is lang niet altijd het geval.
PIH van de donkere huid is lastiger te behandelen in verband met het verhoogde risico op pigmentverschuivingen in de omliggende huid.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

De behandelaar kan uitkomst bieden bij het behandelen van deze storende pigmentvlekken. Behandeling is niet noodzakelijk maar zou kunnen bestaan uit, chemische peelings of lasertherapie. Bij deze vorm van hyperpigmentatie is dagelijkse zonbescherming erg belangrijk.
Vitiligo is een onschuldige witverkleuring van huid en haren, met name op het gezicht, de handen en de schaamstreek. Door het verdwijnen van pigmentcellen in de huid, verliezen huid en haren hun kleur. Vitiligo is een familiaire auto-immuunziekte, die kan ontstaan bij mensen van elke leeftijd of huidskleur. Het immuunsysteem valt hierbij lichaamseigen weefsels aan. Behandeling is niet noodzakelijk en geeft vaak ook geen volledig herstel. Voorbeelden van behandeling zijn hormooncrèmes (corticosteroïden), lichttherapie (PUVA en UVB), huidtransplantaties of camouflage. Goede zonbescherming is noodzakelijk vanwege het gebrek aan pigment in de huid.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

De behandelaar zal vaak camouflagetherapie aanbevelen waarbij zeer goed dekkende camouflagecrème wordt gebruikt.
Een naevus is een goedaardige licht tot donker gekleurde (soms verheven) vlek van de huid. Naevi, ook wel moedervlekken genoemd, kunnen vanaf de geboorte aanwezig zijn, maar de meeste ontstaan tussen de leeftijd van 3 en 40 jaar. Factoren die van invloed kunnen zijn op het ontwikkelen van een naevus zijn erfelijke aanleg en zonverbrandingen op kinderleeftijd.
In enkele gevallen kan een naevus zich kwaadaardig ontwikkelen tot een melanoom (huidkanker), de vorm en kleur van de naevus worden grilliger. Behandeling is dan noodzakelijk..

Bel naar 046 4587859 of vul onderstaand contactformulier in:

Contact

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Start typing and press Enter to search