b363aa47-dd90-4537-b18e-349839dfbf24_1_201_a
edcd6d4e-d7a1-4755-b660-aa03be25a801_1_201_a

Acne

Acne wat is het en waar komt het vandaan:

De precieze oorzaak van acne is nog steeds niet geheel bekend. Duidelijk is wel dat het ontstaat door een combinatie van factoren die onderling elkaar versterken. De relatie met hormonen is hierbij onmiskenbaar. De vier belangrijkste factoren zijn:

  • Toegenomen talgproductie (bij mensen met acne zijn de talgklieren vergroot en produceren ze meer talg)
  • Kolonisatie met Propionibacterium acnes (aanwezigheid van bacteriën in het haarzakje)
  • Stoornissen in het afschilferen van de huid.
  • Activatie van pro-inflammatoire signaalmoleculen in de huid (het vrijkomen van stoffen die een ontsteking veroorzaken.

Impact:

Ongeveer 85% van de mensen krijgt in zijn leven te maken met acne, meestal onder invloed van de aan maak van geslachtshormonen tijdens de pubertijd. Ongeveer 12 % van de mannen en 3% van de vrouwen houdt tot in de volwassen leeftijd last van acne.

Wat te doen?

Niets doen is geen goeie optie, maar ook verkeerd behandelen zal jou en je huid niet blij maken. Op het moment dat je er voor kiest om er niets mee te doen is de kans op litteken vorming erna groot aanwezig. Daar de de ontsteking een weg naar buiten gaar zoeken zal de huid scheuren, maar ook verkeerd uitduwen zal beschadigingen/littekens en soms ook ver kleuring achter laten. Bekijk de video onder aan deze pagina voor meer informatie.

Soorten Acne

Acne Vulgaris

Is een van de meest voorkomende acne. Het zijn ontstekingen van de talgkliertjes in de huid. Hierdoor ontstaan mee-eters, puistjes of pukkels op met name de rug en het gezicht. Acne komt vooral voor tussen het 14e en 25e levensjaar, de periode waarin de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat. Erfelijkheid, medicijngebruik en cosmetica kunnen ook een rol spelen bij het ontstaan van acne. Ernstige acne kan littekens tot gevolg hebben.

Er bestaan een viertal gradaties van acne vulgaris:

Graad 0: Pre acne – hierbij raken de haarzakjes verstopt en ontstaan er kleine bultjes.

Hier is het van belang om de huid goed te laten reinigen door een specialist, de huid niet onnodig uit te drogen en de juiste producten te gebruiken om overmatige verstopping tegen te gaan.

Graad 1: Acne comedonica – Hier zijn zowel mee-eters als puistjes zichtbaar. Deze ontstaan door een ontstekingsreactie. Bij deze vorm van acne zijn er voornamelijk mee-eters (comedonen) aanwezig. we onderscheiden hierin twee soorten de gesloten mee-eter ofwel de white-heads en de open mee-eter wel de black heads. De kleur komt door het pigment wat in de black-head aanwezig is. De white-head zit gesloten onder de huid en z lichtgeel tot wit van kleur, als deze niet verwijderd worden op de juiste manier kunnen zich deze ontwikkelen tot een puistje. Vaak liggen ze ook iets dieper in de huid waardoor ze niet meteen zichtbaar zijn. Acne comedonica komt vaak voor in het gezicht, op de borst, rug en schouders.

Hier is van belang om de huid goed te laten reinigen door een specialist, de huid niet onnodig uitdrogen en de juiste producten te gebruiken om de ontsteking tegen te gaan.

Graad 2: Papulo-pustalaire acne -oppervlakkig  zowel pustels(bultjes ) en puistjes aanwezig. Wanneer de ontsteking verergert verschijnt er boven op het puistjes. De pustels zijn gevuld met wit of geel geïnfecteerd vocht.

Hier is van belang om de huid goed en regelmatig te laten reinigen door de specialist en niet zelf te gaan duwen, dit verergerd vaak het probleem!! zorg ook hier dat je de huid verzorgd met de daarvoor geadviseerde en juiste producten van de specialist.

Graad 3: Papulo-nodulaire acneDiepe pustels en onderhuidse ontstekingen.

Hierbij is het van belang dat een specialist je huid behandeld, ook ga ook hier niet zelf duwen en het erger maken. Gebruik de juiste geadviseerde producten.

Graad 4: Nodulo cystic acne – Hierbij zien we onderhuidse vaak pijnlijke ontstekingen, cysten (holte in de huid die zich vult met vochten/of lucht) en deze geeft vaak litteken vorming. zeker als er niet behandelt wordt.

 

Hoe ziet een behandeling eruit:

Voor we starten  om je acne te behandelen hebben we  een intake gesprek en een huidanalyse,  zo wordt bepaald welke manier van behandelen het beste is. Iedereen is uniek en zo ook de aanpak van een acne. Een behandeling voor acne bestaat uit een dieptereiniging en vaak gecombineerd met een peel, waarbij wordt gekeken wat op wat op dat moment nodig is. Hierbij houden we rekening met evt met het gebruik van medicatie van huisarts of dermatoloog.

Wat kun je zelf doen:

Om alles uit de behandeling te halen is het van belang om ook thuis je je acne op een correcte manier goed  verzorgd met de juiste producten. Natuurlijk gaan we je uitleggen hoe je dat doet en welke producten geschikt zijn en hoe je ze moet gebruiken.

De basis van deze producten is een goede reiniger, en een een crème die je acne rustiger maakt, maar niet uitdroogt.  Ook een peeling voor thuis kan geadviseerd worden. Wij werken en adviseren de producten van Mesoesetic en/of Pascaud dit zijn beide cosmecuticals en dit betekend dat er veel werkzame werkstoffen in deze producten aanwezig zijn, die iets voor de huid kunnen betekenen.

Vergoeding

Acne en acne littekens is vaak een onderdeel die door uw zorgverzekeraar ondersteund worden.  controleer uw polis of u recht heeft op een vergoeding voor deze behandeling.

0

Start typing and press Enter to search

Call Now Button
× Hoe kan ik je helpen?